Jak často mám doplňovat klimatizaci do auta?

Abychom pochopili, proč je nutné klimatizaci pravidelně doplňovat, je vhodné se nejprve podívat, jak systém funguje. Klimatizace automobilu je založena na cirkulaci chladicího plynu, který v uzavřeném systému prochází různými fázemi přeměny. Tento plyn cirkuluje systémem pod vysokým tlakem a jeho úkolem je absorbovat teplo z vnitřku vozidla a uvolňovat ho ven, čímž vzniká ochlazený vzduch.

Jak často je třeba doplňovat chladivo?

Doporučuje se provádět servis klimatizace vašeho vozu každé 1-2 roky. To je standardní doba, po které může hladina chladiva klesnout natolik, že pocítíte rozdíl v chladicím výkonu. Neexistuje však žádný univerzální časový rámec – záleží na několika faktorech:

Roční nájezd kilometrů: u vozů, které jezdí na dlouhé cesty, je větší pravděpodobnost, že budou potřebovat servis klimatizace, než u vozů, které jezdí převážně ve městě.

Stav klimatizačního systému: u starších vozidel nebo vozidel s drobnými netěsnostmi dochází k rychlejšímu úniku chladiva z klimatizace než u nových, dobře utěsněných systémů.

Příznaky nedostatku chladiva

Špatné chlazení vzduchu – jedním z prvních příznaků je, že klimatizace nechladí vzduch tak, jak by měla. Pokud je po nastavení nízké teploty vzduch vycházející z výdechů jen mírně chladný, může to znamenat nedostatek chladicí kapaliny.

Delší doba chlazení – systém potřebuje více času na ochlazení interiéru vozidla. I po několika minutách jízdy může teplota uvnitř vozu zůstat nepříjemně vysoká.

Hlučnost klimatizace – nedostatek chladiva může způsobit, že kompresor klimatizace pracuje při větším zatížení, což způsobuje další hluk. Charakteristické bzučení nebo klepání může být signálem problémů.

Zamlžená okna – klimatizace kromě chlazení plní také funkci odvlhčování vzduchu. Pokud se okna začnou mlžit, zatímco je klimatizace v provozu, může to znamenat problém se systémem, včetně nízké hladiny chladicí kapaliny.

Krátké cykly zapínání a vypínání kompresoru – při nízké hladině chladiva se kompresor klimatizace může často zapínat a vypínat v krátkých cyklech. To je signál, že systém nemůže udržet správný tlak.

Závěrem lze říci, že aby klimatizace vašeho vozu fungovala efektivně, je vhodné doplňovat chladicí kapalinu každé 1-2 roky. Pravidelná údržba nejen zvýší jízdní komfort, ale také prodlouží životnost klimatizačního systému, což vás může ušetřit nákladných oprav. Příznaky, jako je špatné chlazení, hluk nebo zamlžená okna, mohou signalizovat potřebu servisu.