Samoobsluha plnění autoklimatizace – Co byste měli vědět?

V létě, zejména za horkého počasí, je účinná klimatizace v autě neocenitelným přínosem, který má přímý vliv na pohodlí během cesty. Není nic horšího než jízda v dusném a rozpáleném prostoru. Proto je plnění klimatizace vašeho vozu nedílnou součástí zajištění vašeho pohodlí a požitku z cestování.

Plnění klimatizace vašeho vozu je jednoduchý proces, který můžete úspěšně provést sami, což vám ušetří čas i peníze. Předtím je však užitečné pochopit, jak klimatizace vašeho vozu funguje a proč je třeba ji naplnit. Poradíme vám také, co budete k tomuto procesu potřebovat. Dozvíte se také, kdy je nejvhodnější doba pro doplnění klimatizace ve vašem voze, kolik to stojí a jaké další opravy můžete provést sami.

V tomto článku se mimo jiné dozvíte:

  • jak funguje klimatizace ve vašem autě a proč je třeba ji doplnit,
  • kdy byste měli klimatizaci doplnit,
  • zda se vyplatí nechat klimatizaci servisovat,
  • kolik stojí servis klimatizace vašeho vozu?
  • jak si můžete sami provést servis klimatizace vašeho vozu,
  • jaké produkty a nářadí jsou potřeba k doplnění klimatizace,

Jak funguje klimatizace v autě? Proč by se měla doplňovat?

Klimatizace v automobilu je nesmírně důležitý systém, který udržuje příjemnou teplotu a vlhkost uvnitř vozidla. Díky tomu je cestování v horkých dnech příjemnější a pohodovější. Jak přesně tento systém funguje?

Proces klimatizace v automobilu je založen na chladicím cyklu, který zahrnuje čtyři hlavní součásti: kompresor, kondenzátor, výparník a expanzní ventil. Každá z těchto součástí hraje v procesu regulace teploty důležitou roli.

Provoz klimatizace začíná u kompresoru. Jeho úkolem je stlačovat chladivo, tj. plyn používaný v automobilové klimatizaci, nejčastěji R134a, R12 nebo R1234yf. Stlačený plyn zvyšuje tlak a teplotu chladiva a připravuje ho na další fázi cyklu. Stlačené chladivo pak opouští kompresor a přechází do kondenzátoru, který je obvykle umístěn v přední části vozu za chladičem. Kondenzátor odvádí teplo z plynného chladiva do okolí a zároveň jej kondenzuje do kapalné formy. Kapalné chladivo prochází expanzním ventilem, který řídí průtok chladiva do výparníku. Tento ventil snižuje tlak chladiva, čímž dochází k jeho odpařování a dalšímu ochlazování. Odpařené chladivo přechází do výparníku. Zde se chladivo odpařuje, odebírá teplo ze vzduchu a snižuje teplotu v kabině. Ventilátor vyfukuje vzduch, který prochází výparníkem, kde se ochlazuje a následně je větracími otvory veden do interiéru vozu. Tím je zajištěno snížení teploty uvnitř vozidla.

Klíčovým prvkem, který je zodpovědný za fungování klimatizace, je chladivo. Bohužel z různých důvodů může množství tohoto plynu časem klesat. To může být způsobeno netěsnostmi v systému, přirozenou spotřebou chladiva nebo drobným poškozením. Pokud k tomu dojde, je třeba chladivo doplnit, aby se obnovil plný výkon klimatizace.

Plnění klimatizace v autě – Kdy se má plnit?

Především je důležité si uvědomit, že úbytek chladiva v klimatizaci automobilu je normální jev. Malé opotřebení je přirozeným jevem spojeným s používáním klimatizačního systému a může mít různou četnost. Úbytek většího množství chladiva může znamenat problém, například netěsnost systému. Proto je důležité pravidelně kontrolovat hladinu chladiva a v případě potřeby klimatizaci vozu doplnit.

Četnost doplňování klimatizace se může lišit v závislosti na několika prvcích. Prvním z nich je stáří vozu – starší vozidla mají často větší úniky a mohou vyžadovat častější doplňování autoklimatizace.

Dalším faktorem je způsob a intenzita používání vozu. Pokud často cestujete ve vysokých teplotách nebo používáte klimatizaci po dlouhou dobu, je pravděpodobnější, že budete potřebovat častější servis autoklimatizace. Stojí za zmínku, že pravidelné používání klimatizace může pomoci udržet její účinnost a zabránit větším únikům.

Chcete-li zjistit, kdy je třeba doplnit chladivo v klimatizaci vašeho vozu, doporučujeme pravidelně kontrolovat hladinu chladiva pomocí linky s manometrem. Po připojení k nízkotlakému ventilu se na manometru zobrazí údaj o tlaku. Zelená barva znamená, že tlak je správný a systém klimatizace není třeba plnit.

Vyplatí se nechat si provést servis klimatizace?

Servis klimatizace vašeho vozu nemusí být povinností. Naplnění klimatizace nebo oprava drobných netěsností jsou snadné úkony, které zvládnete sami.

Především náklady na servis klimatizace mohou být vysoké. Servisní střediska si často účtují poplatky za práci, materiál a případné další služby, což může značně zatížit vaši peněženku.

Za druhé, plnění klimatizace ve vašem voze vlastními silami vám poskytuje časovou flexibilitu. Nemusíte se objednávat do servisního střediska, čekat ve frontě na termín nebo se přizpůsobovat otevírací době. O klimatizaci se můžete postarat sami, kdy se vám to hodí, což je pro lidi s nabitým rozvrhem jistě velké plus.

Dalším aspektem je pohodlí a časová náročnost celého procesu. Chladivo do klimatizace si můžete naplnit sami přibližně za 10 minut. Pokud se rozhodnete pro servis, musíte počítat s tím, že strávíte několik hodin v dopravě, zejména ve větších městech. Musíte také připočítat čas, který strávíte v servisu čekáním na servis, a dobu, po kterou servisní technici provádějí samotný servis. Tyto hodiny můžete ušetřit tím, že si klimatizaci namontujete sami.

Plnění klimatizace vašeho vozu nemusíte provádět v servisu, protože to můžete udělat sami. S vlastním plněním klimatizace jsou spojeny různé výhody, například nižší náklady, větší flexibilita a úspora času. Vyhnete se vysokým servisním poplatkům a nemusíte se přizpůsobovat otevírací době servisu. Samostatné plnění klimatizace vám dává plnou kontrolu nad celým procesem a šetří vaše peníze i čas.

Kolik stojí servis klimatizace v autě?

Cena servisu klimatizace vašeho vozu se může lišit v závislosti na řadě faktorů. V první řadě je důležitý způsob, jakým se rozhodnete tento zákrok provést. Pokud se obrátíte na autorizovaný autoservis, můžete očekávat vyšší náklady, zejména ve větších městech.

Pokud se rozhodnete pro méně renomovaný servis, může být cena za doplnění klimatizace nižší, ale obvykle to s sebou nese i nižší kvalitu použitého chladiva. Náplň klimatizace může být nestabilní nebo neúčinná, což povede k dalším nákladům nebo nutnosti opakovat proces plnění klimatizace v krátkých intervalech.

Pokud vám záleží nejen na nízké ceně, ale také na kvalitě chladiva, je nejlepším řešením naplnit klimatizaci sami. V tomto případě stačí vynaložit peníze na nákup vhodné sady pro doplňování klimatizace do automobilu. Ceny takových souprav se liší v závislosti na typu chladiva.

Jak mohu sám naplnit klimatizaci svého vozu?

K tomu, abyste si klimatizaci doplnili sami, potřebujete pouze plnicí plyn do klimatizace a hadici s manometrem. Každý z těchto výrobků je dodáván s diagnostickým schématem a návodem, který vás krok za krokem provede celým procesem. Případně si můžete vybrat hotovou sadu pro doplňování klimatizace, která obsahuje vše potřebné. Sady se mohou lišit v závislosti na typu vozu a typu chladiva použitého v klimatizaci.

Po obdržení balíčku stačí provést několik jednoduchých kroků a můžete se těšit z funkční klimatizace:

  1. Protřepejte nádobu s přípravkem a připojte ji k plnicí hadici. Poté zapněte motor automobilu a klimatizaci v režimu vnitřního okruhu s maximálním výkonem a nejnižší teplotou.
  2. Připojte hadici s manometrem k nízkotlakému ventilu a umístěte plechovku ventilem dolů. U některých modelů a ročníků připojte hadici k vysokotlakému ventilu pomocí adaptéru HP na LP.
  3. Začněte měřit tlak v systému (viz podrobný popis tlakoměru):
    • bílá barva – tlak v systému je příliš nízký (pod: 25 psi),
    • zelená barva – správný tlak v systému klimatizace (mezi 25 a 55 psi),
    • červená barva – označuje příliš vysoký tlak v systému (nad: 55 psi).
  4. Otevřete jehlový ventil v potrubí s manometrem a začněte nabíjet.
  5. Nabíjení ukončete, když manometr ukazuje hodnoty mezi 25 a 55 psi (rozsah vyznačený na manometru zeleně).
  6. Nechte vozidlo dalších 20 minut v režimu popsaném v kroku 1.
  7. Po 2 týdnech od provedení kroků popsaných v bodě 1 doporučujeme znovu změřit tlak podle bodu 3.

Jak dlouho trvá servis klimatizace v mém voze? Celý proces by neměl trvat déle než 10 minut. Pokud se chcete zbavit drobných netěsností před doplněním klimatizace, měli byste nejprve použít těsnicí prostředek LeakStop.

Jaké produkty a nástroje potřebuji k doplnění klimatizace?

Samotné doplnění klimatizace ve vašem voze je jednoduchý a rychlý úkol za předpokladu, že máte správné produkty a nástroje. Abyste mohli úspěšně naplnit klimatizaci a užívat si příjemnou teplotu během jízdy, budete potřebovat:

Plnicí plyn – jedná se o náhradní chladivo, které vám umožní naplnit klimatizaci bezpečně, rychle a snadno. Správný plyn je pro doplnění vaší klimatizace nezbytný. Nejčastěji používaným chladivem je R134a. K dispozici jsou tyto typy: R12 (pro některé modely vozů vyrobené od roku 1994 do roku 2016) a R1234yf (pro vozy vyrobené od roku 2016 do současnosti). Před nákupem si ověřte, který typ plynu je doporučen pro vaše vozidlo.

Tlakoměrná hadice – je nepostradatelným nástrojem pro sledování tlaku v klimatizačním systému. Umožňuje zkontrolovat, zda je hladina chladiva dostatečná a zda nedochází k problémům s tlakem. Tlakoměr vám také pomůže sledovat proces plnění klimatizace. Obvykle se dá použít opakovaně, takže jej po zakoupení můžete použít i v budoucnu.

Pár ochranných rukavic – při práci s klimatizací je důležité dbát na osobní bezpečnost. Nošení ochranných rukavic chrání před možným únikem chladicí kapaliny, který může být na kůži nepříjemný.

Informační leták s návodem k použití – návod krok za krokem vás provede celým procesem. Před použitím výrobku je vždy dobré přečíst si návod k samočinnému použití konkrétního modelu vozidla. Tyto pokyny budou obsahovat konkrétní rady, které vám pomohou postupovat správně a na nic nezapomenout.

Všechny tyto produkty a nástroje můžete zakoupit online objednáním hotové sady. Pokud již některé z nich máte a potřebujete pouze plyn pro doplnění klimatizace, můžete si jej objednat jako samostatný produkt.

Jaké další opravy můžete provést sami?

Klimatizace ve vašem autě je neocenitelným pomocníkem, zejména v horkých dnech. Doplnění správného chladiva do klimatizace je jen jednou z věcí, které musíte udělat, abyste si mohli užívat příjemného chladu. Pokud vaše klimatizace potřebuje i další opravy, například utěsnění nebo odvlhčení – i ty můžete provést sami.

Těsnění klimatizace

Netěsnost může vést ke ztrátě chladiva, což se následně může projevit poklesem výkonu systému. Při menších netěsnostech použijte gumový těsnicí prostředek na díly klimatizačního systému automobilu. Tmel LeakStop umožňuje spolehlivě vyplnit drobné netěsnosti v pryžových částech klimatizačního systému. Je ideální alternativou ke zdlouhavým a nákladným servisním opravám. Použití těsnicího prostředku před naplněním klimatizace pomůže zabránit úniku chladiva ze systému.

Pokud došlo k netěsnostem v kovových částech systému, je třeba použít těsnicí prostředek na kovové části. ProSeal je produkt, který vytváří pevné těsnění na kovových, Schraderových ventilech, o’kroužcích, těsněních, kondenzátorech klimatizace, výparnících, hadicových sestavách a pájených spojích. Díky tomu můžete účinně odstranit netěsnosti a obnovit plný výkon vašeho systému klimatizace.

Odvzdušnění klimatizace

Vlhkost přítomná v systému klimatizace může mít negativní vliv na jeho výkon a účinnost. Způsobuje tvorbu korozivních kyselin, které mohou poškodit součásti systému. K neutralizaci těchto kyselin a zlepšení výkonu klimatizace můžete použít odvlhčovač klimatizace ProDry.

Tento výrobek funguje tak, že absorbuje vlhkost a přeměňuje ji na syntetický olej. Tento olej zajišťuje lepší mazání uvnitř klimatizačního systému, což vede ke zlepšení výkonu a funkce chladicího systému. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje použít přípravek ProDry před aplikací přípravku ProSeal. Tím se nejprve odstraní vlhkost ze systému, čímž se zabrání korozi, a poté se systém účinně utěsní, čímž se vyloučí možnost dalších netěsností.

Doplnění oleje do klimatizace

Olej hraje důležitou roli při udržování optimálního výkonu klimatizace tím, že zajišťuje nezbytné mazání kompresoru. Pokud dojde k netěsnostem nebo poškození systému, může část oleje uniknout, což vede ke snížení množství oleje. To může způsobit poškození kompresoru nebo snížení jeho účinnosti. Z tohoto důvodu se vyplatí používat olej – olej pro klimatizační systém automobilu, který zajistí dostatečné mazání a ochrání kompresor před nadměrným opotřebením.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

  • Proč je třeba doplňovat vodu do klimatizace?
    • Klimatizace v automobilu udržuje příjemnou teplotu a vlhkost uvnitř vozidla. Její provoz je založen na chladicím cyklu a chladivo je klíčovou součástí tohoto cyklu. Z různých důvodů, jako jsou drobné netěsnosti nebo přirozené úniky, může dojít ke snížení hladiny chladiva, což vyžaduje jeho doplnění.
  • Kdy je třeba klimatizaci doplnit?
    • Rychlost, s jakou se chladivo spotřebovává, závisí na několika prvcích, jako je stáří vozu, četnost jeho používání a intenzita používání klimatizace. Je dobré pravidelně kontrolovat hladinu chladiva a doplnit ji, pokud je nižší než doporučená.
  • Vyplatí se nechat provést servis klimatizace?
    • Servis klimatizace je nákladný a časově náročný. Vlastní doplňování klimatizace je jednoduché, levnější a úspornější. Ušetříte čas i peníze a navíc můžete flexibilně rozhodnout, kdy a jak to uděláte.
  • Kolik stojí doplnění klimatizace v automobilu?
    • Náklady na plnění klimatizace automobilu se mohou lišit v závislosti na způsobu, který si pro tento proces zvolíte. Plnění v servisním středisku může být dražší, zatímco vlastní doplňování vyžaduje pouze nákup správných produktů a nářadí.
  • Jak si mohu klimatizaci svého vozu naplnit sám?
    • Pokud si chcete klimatizaci naplnit sami, budete potřebovat produkty, jako je plnicí plyn, hadice s manometrem a ochranné rukavice. Proces doplňování je jednoduchý a lze jej provést podle pokynů dodaných se zakoupenými výrobky.
  • Jaké další opravy lze provést svépomocí?
    • Kromě plnění klimatizace existují i další opravy, které můžete provést sami. Použijte těsnicí prostředek na gumové díly, abyste odstranili netěsnosti v systému. Kromě toho může odvlhčovač klimatizace pomoci odstranit vlhkost a olej do klimatizace zajistí dostatečné mazání kompresoru.

Vlastní doplnění paliva do klimatizace je snadný a cenově výhodný způsob, jak si na cestách zajistit pohodlí. Vyplatí se zjistit základní informace o tom, jak klimatizace funguje, jak často ji musíte doplňovat, kolik to stojí a jak postupovat při vlastním doplňování klimatizace vašeho vozu. Nezapomeňte používat správné výrobky a nástroje, aby klimatizace fungovala po celé léto.