Kde se v autě nachází klimatizace?

Klimatizace v automobilu se obvykle nachází v přední části vozidla, pod kapotou, za palubní deskou. Hlavními součástmi klimatizačního systému jsou kompresor, chladič, výparník, kondenzátor a ventilátory. Zde je uveden stručný popis umístění těchto součástí:

  • Kompresor: Kompresor je obvykle umístěn v motorovém prostoru, obvykle na jedné straně, poháněn klínovým řemenem. Jeho úkolem je stlačovat chladicí kapalinu nebo klimatizační plyn, který je přiváděn do klimatizační jednotky.
  • Chladič: Často se nachází rovněž v motorovém prostoru, vedle chladiče motoru nebo před ním. Chladič má za úkol odebírat teplo z plynu klimatizace vozu a odvádět ho mimo vozidlo.
  • Výparník: Výparník je součást namontovaná uvnitř kabiny vozu, obvykle umístěná pod palubní deskou nebo v blízkosti výdechů ventilace. Jeho úkolem je měnit chladicí kapalinu z plynné formy na kapalnou, a tím ochlazovat vzduch v kabině.
  • Kondenzátor: Kondenzátor je rovněž umístěn v motorovém prostoru, obvykle v přední části vozidla. Po průchodu výparníkem vstupuje chladicí kapalina do kondenzátoru, kde odevzdává teplo okolnímu prostředí a stává se opět plynnou.
  • Ventilátory: Ventilátory jsou umístěny jak v kabině, tak v motorovém prostoru. Ventilátory v kabině mají za úkol prohánět vzduch výparníkem a rozvádět ochlazený vzduch uvnitř vozu. Ventilátory v motorovém prostoru slouží k chlazení kondenzátoru.

Důležitá je pravidelná údržba a servis klimatizačního systému vozu, včetně kontroly hladiny plnicího plynu klimatizace. Tím zajistíte, že si zejména v horkých dnech budete moci užívat příjemně chladnou jízdu.